Ads (728x90)


Više od 250 godina Margate u Kentu bio je vodeće odmaralište u Velikoj Britaniji.


Gradske pješčane plaže šezdesetih i sedamdesetih godina privlačile su tisuće turista u ovaj mali viktorijanski gradić.


Međutim stvari danas u Margate stoje drugačije. Turističke atrakcije sa stoljetnom tradicijom, kao zabavni park Dreamland, zapuštene su i zatvorene, hoteli prenamijeni u jeftine spavaonice, a mali i veliki dućani zatvoreni.


Promjene u turističkim trendovima, prvenstveno uzrokovane jeftinim letovima, te shopping centri van grada glavni su krivcu za ovakvu situaciju. Pokušaji revitalizacije Margatea baziraju se na stvaranju nove kulturne ponude.


Galerija, ali i niski najmovi zapuštenih prostora, jesu doveli u grad umjetnike i kreativne industrije, ali veliki broj dućana na glavnoj ulici i dalje je zatvoren.


Niski najmovi životnog prostora u ovom slučaju ne znače kvalitetu života već loše uvijete stanovanja, na koje se s negativnom ekonomskom slikom nadovezuju i niski zdravstveni standardi te slabo obrazovanje.


Jedan od umjetnika kojeg je privukla nova umjetnička scena formirana u Margateu te čiji je rad inspiriralo sveprisutno propadanje grada je Alex Chinneck.


Na napuštenoj četverokatnici rezidencijalne četvrti Cliftonville umjetnik je konstruirao fasadu koja je “skliznula” i otkrila unutrašnjost posljednjeg kata zgrade.




)





Post a Comment